Wspieraj swoją odporność w naturalny sposób!
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym podatność na różnego typu infekcje i gryby wzrasta. Dlatego bardzo ważna jest profilaktyka ale również świadomość, że odporność można budować przy pomocy naturalnych produktów. Aby mechanizmy obronne organizmu działały poprawnie, należy zwracać w tym okresie szczególną uwagę na właściwą dietę, codzienną aktywność, odpowiednią ilość snu oraz starać się unikać sytuacji stresowych. Warto również zapamiętać, że nie da się wzmocnić odporności raz na zawsze. Trzeba o nią dbać systematycznie, najlepiej przez cały rok.
Wypracowane, zdrowe nawyki, będą procentować lepszą sprawnością naszego organizmu oraz dobrym samopoczuciem.

ZIOŁOWE NAPARY

Wprowadzenie ziołowych naparów lub ziołowych herbat do codziennej diety jest jednym z najprostszych sposobów na wzmocnienie odporności. Napary pozytywnie wpłyną nie tylko na układ immunologiczny ale dodatkowo wspomogą organizm w procesie oczyszczania, zapobiegną ewentualnym infekcjom oraz dostarczą dużo witamin.
Po jakie napary warto sięgnąć z naszego sklepu?


1. HERBATA NA WZMOCNIENIE

Wyjątkowa i niezwykle aromatyczna, specjalnie dobrana mieszanka wysokiej jakości ziół i kwiatów, polecana jest osobom, którym zależy na szybkim zwalczaniu infekcji oraz poprawie odporności organizmu.
Regularne spożywanie herbaty podnosi odporność organizmu na infekcje, grypę i osłabienie wynikające z częstych zmian pogodowych.
Unikalna kompozycja zawiera marokańską miętę, która skutecznie wspomaga pracę całego organizmu, usprawniając metabolizm i procesy trawienia. Liście werbeny marokańskiej zapobiegają zatrzymywaniu wody przez organizm, łagodzą objawy infekcji, zmniejszają obrzęki oraz działają uspokajająco na system nerwowy. Szałwia marokańska przyspiesza metabolizm i usprawnia proces trawienia. Ma bardzo korzystny wpływ na koncentrację i pamięć. Korzeń żeń-szenia skutecznie niweluje uczucie zmęczenia i senności, pozytywnie wpływając na proces uczenia się, zapamiętywania i jasności umysłu. Rumianek wspomaga procesy trawienne i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Łagodzi stany zapalne oraz działa kojąco na podrażnienia. Kwiat lipy i korzeń jeżówki purpurowej wspomagają walkę organizmu z infekcjami, przyspieszają naturalną regenerację i skutecznie podnoszą odporność. Ziele dziurawca łagodzi napięcia nerwowe oraz ułatwia zrelaksowanie się.
Płatki róży oraz skórka z owocu dzikiej róży zapewniają porządną dawkę witaminy C i antyoksydantów, skutecznie wzmacniając system odpornościowy, uzupełniają braki witaminowe oraz regulują ciśnienie.





2. HERBATA NA TRAWIENIE

Kompozycja składająca się z pokrzywy, czystka i rumianku wspomagają naturalny mechanizm oczyszczania i detoksykacji organizmu. Czystek zawiera bardzo dużo polifenoli i flawonoidów, które wzmacniają organizm i wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Herbata skutecznie wspomaga walkę z zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Dodatek liści melisy i marokańskiej werbeny przyczyniają się do prawidłowej pracy jelit. Działają pozytywnie na układ nerwowy, łagodząc napięcia oraz ułatwiają zrelaksowanie się. Marokańska mięta i ostropest plamisty wspomagają pracę i regenerację wątroby, wspomagają trawienie oraz redukują uczucie wzdęcia. Trawa cytrynowa wpływa pozytywnie na zdrowie jelit, trawienie oraz redukuje skłonność do zaburzeń trawienia. Dodatkowo działa rozkurczowo oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Regularne spożywanie naparu „TRAWINIE” wspomoże pracę układu pokarmowego, zniweluje uczucie wzdęcia oraz nagromadzonych gazów w jelitach. Do tego pozwoli zapanować nad łaknieniem i ułatwi utrzymanie prawidłowej masy ciała.



3. NAPAR Z LIŚCI MAROKAŃSKIEJ WERBENY

Niezwykle aromatyczna werbena o subtelnym, cytrusowym, świeżym aromacie. Charakterystyczna i wyjątkowo pyszna herbata/napar jest doskonała do spożywania na ciepło jak i na zimno. Jej cudowny aromat potrafi unosić się w pomieszczeniu jeszcze długo po zaparzeniu! Liście werbeny wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Wyróżnić należy przede wszystkim działanie rozkurczowe, łagodzące i uspokajające. Dlatego napar z werbeny jest polecany dla kobiet zmagających się z bolesnymi miesiączkami oraz stresem. Ponadto werbena łagodzi objawy zapalenia zatok, przeziębienia, chorób dróg moczowych, migreny, menopauzy oraz wspomaga proces gojenia ran. Ponadto werbena wpływa korzystnie na układ oddechowy, ułatwiając odkrztuszanie i oddychanie. Działa również odkażająco i odświeżająco, niwelując objawy „nieświeżego” oddechu. Pozytywnie wpływa na trawienie, pobudzając przemianę materii oraz wspomaga wydzielanie soków trawiennych.Regularne spożywanie naparów poprawia kondycję skóry i włosów. Napar z werbeny podawany na gorąco przyjemnie pobudzi mikrokrążenie i pomoże się zrelaksować.


OLEJE SPOŻYWCZE WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ

Tłoczone na zimno i nie poddane rafinacji oleje są całkowicie naturalne. To zdecydowanie ich ogromna zaleta, biorąc pod uwagę fakt, że mniej więcej 80-85% dostępnych na rynku suplementów diety to produkty, w których substancje czynne są przeważnie syntetyczne. Oleje roślinne bardzo łatwo włączyć do codziennej diety i nie trzeba o nich pamiętać. Wystarczy dodawać je do przygotowanych posiłków. Oleje jako suplementy diety sprawdzają się także z innego, bardzo podstawowego powodu. Zawierają substancje, które w innych suplementach występują albo w niewielkiej ilości albo wcale. Chodzi tu przede wszystkim o witaminy z grupy A, E, K oraz D. Suplementacja olejami roślinnymi dostarcza organizmowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ułatwiają wchłanianie witamin i minerałów. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną ważną rzecz - oleje roślinne są bezpieczne dla zdrowia. Oczywiście, jak wiele rzeczy trzeba je stosować z umiarem i zgodnie z zaleceniami producenta/lekarza/ dietetyka jednak prawdopodobieństwo przedawkowania jest bardzo niewielkie. Po jakie oleje warto sięgnąć?



1. OLEJ Z NASION CZARNUSZKI SIEWNEJ

Olej z nasion czarnuszki nazywany również Złotem Faraonów ze względu na swoje niezwykłe właściwości regeneracyjne, odżywcze i naprawcze jest od wieków znanym i stosowanym panaceum na wiele dolegliwości. Wyróżnia się przede wszystkim przepięknym, ciemno złotym kolorem i ostrym zapachem. Unikatowy smak oleju jest bardzo charakterystyczny i wymaga przyzwyczajenia się, można go również połaczyć z miodem, sokiem malinowym lub wiśniowym, które złagodzą ostrość i ułatwią jego połknięcie. Olej z czarnuszki zawiera dużą ilość olejku lotnego, którego głównym składnikiem jest aktywny farmakologicznie tymochinon (aż 54%). Ma bardzo wysoką zawartość tłuszczy nienasyconych i wielonienasyconych, do których należą kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy) oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (alfa-linolenowy), witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy, saponiny oraz fitosterole. W oleju z nasion czarnuszki znajdziemy również tak rzadko występujacy w przyrodzie kwas eizadienowy (aż 3%), który charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Bogactwo w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (aż 85%) substancji aktywnych, przyczynia się do poprawy zdrowia, kondycji oraz znacząco wpływa na pracę mózgu. Olej z nasion czarnuszki stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety u osób z osłabioną odpornością, alergików pokarmowych i kontaktowych oraz osób, zmagajacych się z trudnościami związanymi z wieloma chorobami.

Olej można wprowadzić również do diety dzieci. Wzmocni ich odporność oraz zapobiegnie łapaniu infekcji.

DZIAŁANIE OLEJU

• układ krążenia - wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi

• układ odpornościowy - dzięki tymochinonowi oraz kwasowi eizadienowemy, wzmacnia siły obronne organizmy, zapobiega pojawianiu się infekcji oraz wspomaga leczenie już istniejących, działa silnie przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie

• układ pokarmowy - reguluje produkcję soków żółciowych, olej usprawnia pracę trzustki i wątroby oraz wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego, pomaga przy dolegliwościach z żołądkiem, działa rozkurczowo oraz poprawia trawienie. W medycynie arabskiej do dziś czarnuszka jest stosowana jako lek na nieżyt żołądka i jelit. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga również w infekcjach przewodu pokarmowego oraz dolegliwościach związanych z funkcjami wątroby. Odtłuszcza wątrobę i pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

•  układ moczowy - działa moczopędnie, olej wspomaga prawidłową pracę nerek, oczyszcza drogi moczowe z toksyn i złogów, zapobiega pojawianiu się infekcji

•  układ nerwowy - olej wspiera proces uczenia się i zapamiętywania, łagodzi napięcia nerwowe oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, łagodzi objawy bólu,



2. MAROKAŃSKI OLEJ ARGANOWY

Olej arganowy jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak tokoferole, fenole oraz koenzym Q10 i melatoninę. zawiera także schotenol i spinasterol, czyli dwa sterole znane ze swoich właściwości  przeciwnowotworowych, oraz kampesterol, będący fitosterolem o korzystnym wpływie w profilaktyce chorób, przede wszystkim sercowo-naczyniowych. Przetwarzanie oleju arganowego w procesie tłoczenia na zimno powoduje zachowanie znacznie większej ilości jego składników odżywczych, niż ma to miejsce podczas tłoczenia olejów w procesach związanych z podgrzewaniem. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, tokoferoli oraz skwalenu w oleju arganowym powoduje, że wykazuje on właściwości prozdrowotne wykorzystywane w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych.
Olej arganowy jest również niezastąpionym źródłem silnych antyoksydantów, które przyczyniają się do zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym przez hamowanie utleniania szkodliwej lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), przy jednoczesnym wzroście stężenia lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) oraz spadku poziomu triglicerydów we krwi. Zawiera także kwas linolowy przyczyniający się do produkcji prostaglandyn, które odgrywają kluczową rolę w układzie odpornościowym, w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów oraz w przypadku problemów sercowo-naczyniowych. Stwierdzono również działanie antyproliferacyjne oleju arganowego na dwie ludzkie linie komórkowe nabłonka PC3 oraz linie komórkowe DPC1. Właściwość ta jest postrzegana również jako profilaktyka przeciwnowotworowa.

DZIAŁANIE OLEJU

•obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi 

•zapobiega miażdżycy i zawałom 

•poprawia krążenie 

•wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem 

•działa przeciwzapalnie 

•podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco 

•działa przeciwzapalnie 

•chroni tkankę łączną 

•pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania 

•łagodzi bóle stawów 

•chroni komórki przed utleniaczami 

•dostarcza komórkom składników odżywczych 

•ogranicza ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, chroby nowotworowe.




3. OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY

Olej kokosowy nazywany jest również masłem kokosowym, charakteryzuje się niesamowitym, świeżym zapachem oraz delikatnym, słodko-orzechowym smakiem typowym dla kokosu. Otrzymywany jest w tradycyjny sposób z miąszu palmy kokosowej.

Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wszystkie swoje najcenniejsze właściwości. To prawdziwa skarbnica ważnych dla organizmu substancji. W oleju znajdziemy m.in. witaminy B2, B6, C, E oraz K, a także minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód i cynk. Co szczególnie ważne, w skład oleju kokosowego wchodzą także pożyteczne kwasy tłuszczowe MCT oraz kwas foliowy.

Przechowywany w schłodzonym miejscu przyjmuje konsystencję białej pasty, a po podgrzaniu zyskuje lekko żółte zabarwienie i konsystencję płynną. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, olej kokosowy jest postrzegany za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych, a grono jego sympatyków stale się poszerza. Regularne stosowanie oleju kokosowego może mieć korzystny wpływ zarówno na urodę, jak również zdrowie.

JAK STOSOWAĆ

Olej kokosowy może być wykorzystywany w kuchni tak, jak inne tłuszcze roślinne. Ze względu na swój charakterystyczny smak bardzo często jest dodawany do różnych sałatek oraz potraw azjatyckich. Ponadto, taki olej nadaje się do obróbki termicznej: smażenia, gotowania i pieczenia. Jest to również popularny składnik domowych deserów oraz wypieków.

ZALETY STOSOWANIA OLEJU KOKOSOWEGO

• reguluje poziom cholesterol

• wspomaga odchudzanie i wspomaga pracę orgaznimu

• pobudza metaboliz

• obniża ryzyko powstawania miażdżycy i innych chorób układu krążenia

• wspomaga wchłanianie wapna

• pomaga utrzymać wysoki poziom energii

Najnowsze wpisy

Zmiana stawki VAT na wybrane produkty spożywcze

W związku ze zmianami związanymi z powrotem 5% stawki VAT na produkty spożywcze, informujemy o zmianie stawki VAT na poniższe...

Luksusowe perfumy do wnętrz od ARGANOVE - PREMIERA

Esencja świata zamknięta w luksusowych perfumach do wnętrz od ARGANOVE.   Unikatowe i wyjątkowe perfumy w formie woskowej k...

Naturalna pielęgnacja po męsku!

ARGANOVE przedstawia kolejną, nową odsłonę serii ARGANOVE MEN - czyli produktów doskonałych do pielęgnacji brody, wąsów a ter...

Zdrowy uśmiech - ajurwedyjskie pasty do zębów

Czy wiesz czego potrzebują Twoje zęby?Czyste, białe zęby i promienny uśmiech dodają uroku bardziej niż najlepsza stylizacja c...

Wspieraj swoją odporność w naturalny sposób!

Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym podatność na różnego typu infekcje i gryby wzrasta. Dlatego bardzo ważna jest profila...

Naturalna ochrona przed poceniem się - dezodorant mineralny ałunowy

Naturą gruczołów potowych jest pocenie. Ludzka skóra pod pachami naturalnie wydziela pot i jest to zdrowy znak, który daje na...

Suplementacja Marokańskim Olejem Arganowym!

Olej Arganowy - Płynne Złoto Królestwa Maroka!  Ekologiczny olej arganowy marki EFAS to niezastąpiony, luksusowy produ...

Zadbaj o swoją odporność - olej z nasion czarnuszki!

Olej z nasion czarnuszki siewnej - Złoto Faraonów! Ekologiczny, tłoczony w tradycyjny sposób na zimno olej z nasion czarnus...

Odkryj swoje naturalne piękno z ARGANOVE BIO!

Celebruj czas i napraw relacje ze swoją skórą!Codzienna pielęgnacja nigdy nie powinna być przykrą koniecznością tylko wyjątko...

Kiszone cytryny - jak zrobić je w domu? Krok po kroku.

Ten prosty przepis krok po kroku pokaże Ci jak w szybki i łatwy sposób najlepiej przygotować kiszone cytryny w domu! Kiszone ...