Olej Arganowy - Płynne Złoto Królestwa Maroka!
Ekologiczny olej arganowy marki EFAS to niezastąpiony, luksusowy produkt podarowany przez samą naturę. Tłoczony tradycyjną metodą w manufakturze prowadzonej przez same kobiety w sercu Słonecznego Maroka, zachowuje wszystkie swoje właściwości oraz niepowtarzalny smak. Olej uznawany jest od wieków przez belberyjskie plemiona jako eliksir życia, który pomaga zachować zdrowie, młodość i witalność.
Olej arganowy zawiera aż 80% niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), antyoksydantów oraz szereg składników o działaniu leczniczym. Wyróżnić należy przede wszystkim tokoferole (aż 620mg na 1 litr!), fitosterole oraz wiele innych związków aktywnych, które znacząco wpływają na kondycję organizmu. Argan stymuluje i wspomaga procesy fizjologiczne i biochemiczne zachodzące w organizmie. Jako jedyny olej zawiera dużą ilość farmakologicznie czynnych, rzadko występujących w świecie roślinnym steroli: schotenol i spinasterol, które działają ochronnie na komórki skóry, piersi i prostaty.

Wprowadzenie oleju do swojej diety pozytywnie wpływa na:
✔ utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu i cukru we krwi,
✔ wspomaga prawidłową pracę serca oraz układu krążenia,
✔ wzmacnia odporność organizmu i przeciwdziała wielu chorobom,
✔ ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii,
✔ łagodzi objawy stresu i napięcia,
✔ wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, spowalniając starzenie się,
✔ łagodzi objawy menopauzy,
✔ skutecznie wzmacnia strukturę skóry,
✔ wspomaga procesy naprawcze i zdrowienia uszkodzonych komórek.

Olej arganowy polecany jest w szczególności osobom z problemem atopowego zapalenia skóry, łuszczycy oraz egzemy. Jako naturalny silny antyoksydant chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo działa przeciwutleniająco i odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed szkodliwymi wpływami środowiska, przyczyniając się znacząco do wzmocnienia odporności.
Olej arganowy został doceniony za swoje walory smakowe przez kucharzy z prestiżowych restauracji na całym świecie. Dzięki temu, postrzegany jest jako jeden z najwytrawniejszych olei jadalnych świata. Delikatny orzechowy posmak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Podkreśla smak potraw, polecany jako dodatek do kasz, surówek, pieczywa, ryb lub grillowanego mięsa.
Suplementacja oleju arganowego
1 porcja dziennie - jedna łyżka stołowa (15 ml) dziennie.
U osób zmagających się z problemem nadmiernego cholesterolu we krwi, zaleca się zwiększenie spożycia oleju do dwóch łyżek dziennie.
CIEKAWOSTKI - CZY WIESZ, ŻE...

Drzewo arganowe należy do najstarszych drzew na świecie - liczy aż 25 milionów lat! Obecnie można je spotkać jedynie w południowo-wschodniej części Maroka.

Z jednego drzewa arganowego można zebrać ok. 30 kilogramów owoców z którego uzyskuje się około 1 litra oleju.

W Maroku za pozyskiwanie oleju arganowego odpowiedzialne są wyłącznie kobiety. Zbierają ziarna, suszą, rozłupują je oraz mielą ręcznie w kamiennym młynku, by pozyskać drogocenne złoto Maroka. Nie jest to łatwe zadanie dlatego tamtejsze kobiety zrzeszają się w małe kooperatywy, gdzie nie tylko wspólnie pracują ale również zacieśniają więzy, budują wielopokoleniowe przyjaźnie i budują jedność w społeczeństwie.

Członkowie plemion berberyjskich przypisują arganii cudowną, uzdrawiającą moc, dlatego od wieków stosują olej arganowy w codziennej diecie, uznając go jako eliksir życia, który pomaga im zachować zdrowie i witalność.

Olej arganowy można wykorzystać do leczenia poparzeń słonecznych, egzemy i łuszczycy. Dodatkowo olej arganowy zapobiega miażdżycy, łagodzi choroby reumatyczne i odżywia skórę.

Olej arganowy spożywany regularnie pozytywnie wpływa na kondycję skóry - przywraca jej elastyczność i jędrność, odbudowuje i regeneruje od środka włosy i paznokcie oraz wzmacnia strukturę łączną w organizmie.

Oryginalny olej arganowy ma przepiękny, świetlisty złoty kolor. To właśnie dzięki niemu zawdzięcza określenie - Płynne Złoto Maroka.
.png)