Ceny

Opis

ORYGINALNA MAROKAŃSKA

Kontrolowana jakość

Doskonała do gotowania, przyprawiania i uszlachetniania potraw ciepłych i sałatek

Składnik kuchni orientalnej

Organiczna jakość

Wegańska

Kiszone cytryny – przysmak Maroka

Kiszone cytryny to tradycyjny, stosowany od pokoleń składnik kuchni marokańskiej. Dodawane jako składnik tagin - do potraw mięsnych, rybnych i warzywnych, także do kasz, ryżu, sałatek oraz zup.

Smakują intensywnie cytrusowo, niezbyt słone ani kwaśne, wyczuć można również delikatną nutę słodyczy. W zależności od długości kiszenia smak może ewoluować przybierając mocniejsze, kwaśno-słodkie tony. Zdecydowanym nośnikiem smaku, aromatu i orzeźwienia jest skórka, która pod wpływem kiszenia staje się delikatniejsza, sprężysta i miękka. Cytryny można jeść w całości – w Maroku na 1 tagine wykorzystuje się całą kiszoną cytrynę pokrojoną w ćwiartki.

Cytryny mogą być dodawane również do sosów, dressingów, jogurtów, koktajli i past. Nadają potrawom lekko kwaskową, orzeźwiającą owocową nutę. 

100% naturalne, bez barwników, bez konserwantów!

SKŁADNIKI: Cytryny, woda, Kwas cytrynowy, sól

Wartość odżywcza w 100g produktu (po odsączeniu zalewy): 
Wartość energetyczna 39kcal
Tłuszcz 0,70g
Węglowodany 7,10g
Białko 0,90g
Sól 8,15g.  


Waga netto: 320g
Waga po odsączeniu: 200g
Po otwarciu przechowywać w lodówce. Na powierzchni cytryn może pojawić się biały nalot - sól, jest to proces naturalny, nie świadczy o zepsuciu się produktu.


💭 Kiszone cytryny możesz wykonać samodzielnie w domu. Zajrzyj na naszego bloga, by dowiedzieć się jak to zrobić..


Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.
© SolEx B2B