✔ ORYGINALNA MAROKAŃSKA
✔ Kontrolowana jakość
✔ Doskonała do gotowania, przyprawiania i uszlachetniania potraw ciepłych i sałatek
✔ Składnik kuchni orientalnej
✔ Organiczna jakość
✔ Wegańska
Kiszone cytryny – przysmak Maroka
Kiszone cytryny to tradycyjny, stosowany od pokoleń składnik kuchni marokańskiej. Dodawane jako składnik tagin - do potraw mięsnych, rybnych i warzywnych, także do kasz, ryżu, sałatek oraz zup.
Smakują intensywnie cytrusowo, niezbyt słone ani kwaśne, wyczuć można również delikatną nutę słodyczy. W zależności od długości kiszenia smak może ewoluować przybierając mocniejsze, kwaśno-słodkie tony. Zdecydowanym nośnikiem smaku, aromatu i orzeźwienia jest skórka, która pod wpływem kiszenia staje się delikatniejsza, sprężysta i miękka. Cytryny można jeść w całości – w Maroku na 1 tagine wykorzystuje się całą kiszoną cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
Cytryny mogą być dodawane również do sosów, dressingów, jogurtów, koktajli i past. Nadają potrawom lekko kwaskową, orzeźwiającą owocową nutę.
100% naturalne, bez barwników, bez konserwantów!
SKŁADNIKI: Cytryny, woda, Kwas cytrynowy, sól
Wartość odżywcza w 100g produktu (po odsączeniu zalewy):
Wartość energetyczna 39kcal
Tłuszcz 0,70g
Węglowodany 7,10g
Białko 0,90g
Sól 8,15g.
Waga netto: 320g
Waga po odsączeniu: 200g
Po otwarciu przechowywać w lodówce. Na powierzchni cytryn może pojawić się biały nalot - sól, jest to proces naturalny, nie świadczy o zepsuciu się produktu.
💭 Kiszone cytryny możesz wykonać samodzielnie w domu. Zajrzyj na naszego bloga, by dowiedzieć się jak to zrobić..