Ceny

Opis

OLEJ Z NASION CZARNUSZKI SIEWNEJ

✔ 100% NATURALNY
✔ ORYGINALNY Z MAROKA
✔ TŁOCZONY TYLKO Z NASION CZARNUSZKI, A NIE Z CAŁEJ ROŚLINY
✔ TŁOCZONY TRADYCYJNĄ METODĄ NA ZIMNO
✔ NIERAFINOWANY
✔ SUPLEMENT DIETY

Olej z nasion czarnuszki nazywany również Złotem Faraonów ze względu na swoje niezwykłe właściwości regeneracyjne, odżywcze i naprawcze jest od wieków znanym i stosowanym panaceum na wiele dolegliwości. Swoim działaniem zaskarbił sobie również rynek kosmetyczny, który docenił jego przeciwzapalne, regulujące i antyoksydacyjne właściwości.

Olej z nasion czarnuszki wyróżnia się przede wszystkim przepięknym, ciemno złotym kolorem i ostrym zapachem. Unikatowy smak oleju jest bardzo charakterystyczny i wymaga przyzwyczajenia się, można go również połaczyć z miodem, sokiem malinowym lub wiśniowym, które złagodzą ostrość i ułatwią jego połknięcie.

Olej z czarnuszki zawiera dużą ilość olejku lotnego, którego głównym składnikiem jest aktywny farmakologicznie tymochinon (aż 54%). Ma bardzo wysoką zawartość tłuszczy nienasyconych i wielonienasyconych, do których należą kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy) oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (alfa-linolenowy), witaminy, minerały, alkaloidy, flawonoidy, saponiny oraz fitosterole. W oleju z nasion czarnuszki znajdziemy również tak rzadko występujacy w przyrodzie kwas eizadienowy (aż 3%), który charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi.

Bogactwo w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu (aż 85%) substancji aktywnych, przyczynia się do poprawy zdrowia, kondycji oraz znacząco wpływa na pracę mózgu.

Olej z nasion czarnuszki stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety u osób z osłabioną odpornością, alergików pokarmowych i kontaktowych oraz osób, zmagajacych się z trudnościami związanymi z wieloma chorobami.
Olej można wprowadzić również do diety dzieci. Wzmocni ich odporność oraz zapobiegnie łapaniu infekcji.

DZIAŁANIE OLEJU OD WEWNĄTRZ
• układ krążenia - wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi

• układ odpornościowy - dzięki tymochinonowi oraz kwasowi eikozadienowemu, wzmacnia siły obronne organizmu, zapobiega pojawianiu się infekcji oraz wspomaga leczenie już istniejących, działa silnie przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie

• układ pokarmowy - reguluje produkcję soków żółciowych, olej usprawnia pracę trzustki i wątroby oraz wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego, pomaga przy dolegliwościach z żołądkiem, działa rozkurczowo oraz poprawia trawienie. W medycynie arabskiej do dziś czarnuszka jest stosowana jako lek na nieżyt żołądka i jelit. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga również w infekcjach przewodu pokarmowego oraz dolegliwościach związanych z funkcjami wątroby. Odtłuszcza wątrobę i pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

•  układ moczowy - działa moczopędnie, olej wspomaga prawidłową pracę nerek, oczyszcza drogi moczowe z toksyn i złogów, zapobiega pojawianiu się infekcji

•  układ nerwowy - olej wspiera proces uczenia się i zapamiętywania, łagodzi napięcia nerwowe oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, łagodzi objawy bólu,

DZIAŁANIE OLEJU WIDOCZNE NA ZEWNĄTRZ
• przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu
• walczy z rozdwajającymi się końcówkami
• eliminuje łupież i grzybicę
• wspomaga leczenie trądziku i wspomaga detoks skóry
• pomaga złagodzić stany zapalne skóry oraz opryszczkę
• wspomaga leczenie ran (sprzyja ich szybkiemu gojeniu się)
• odżywia i zmiękcza skórę, chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych,
• wspomaga leczenie łuszczycy, atopowego zapalenia skóry

STOSOWANIE OLEJU NA SKÓRĘ
• poprawia kondycję skóry, przede wszystkim suchej i dojrzałej
• dzięki właściwościom przeciwutleniającym, opóźnia proces powstawania zmarszczek
• zmiękcza i wygładza skórę,
• zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia skóry i włosów
• wzmacnia włosy
• łagodzi podrażnienia, również te wywołane nadmierną ekspozycją na słońce
• może być stosowany do masażu, który rozluźni spięte mięśnie i działa przeciwbólowo

Olej z czarnuszki doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak: kolendra, tymianek, curry i ziele angielskie. Polecamy polewanie olejem wszelki potraw, aby dodać im ciekawego smaku i aromatu.


DAWKOWANIE
Olej z czarnuszki powinien być spożywany codziennie zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Zaleca się przyjmować go:

• przez dorosłych – 1 lub 2 łyżeczki przed posiłkami

• przez dzieci do 4 roku życia – pół łyżeczki

• przez dzieci między 5 a 11 rokiem życia – 1 łyżeczkę

• przez młodzież od 12 roku życia – 3 razy dziennie pół łyżeczki.

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.
© SolEx B2B