OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY
✔ butelka szklana 250ml
✔ PRODUKT ORGANICZNY
✔ Z CERTYFIKATEM ECOCERT
✔ 100% NATURALNY
✔ NIERAFINOWANY
✔ TŁOCZONY NA ZIMNO
✔ ORYGINALNY Z MAROKA
Olej arganowy spożywczy ma delikatny zapach orzechów oraz przepiękny, złoty kolor. Nazywany jest kulinarnym Złotem Maroka.
Olej powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.
Olej arganowy wytwarza się w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji, która pozwala uzyskać niesamowitą klarowność.
OLEJ ARGANOWY MA SZEROKIE ZASTSOWANIE W KUCHNI
• Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
• Jeston także używany jako idealny dodatek do dziczyzny.
• Doskonale komponuje się smakowo z pozostałymi olejami roślinnymi.
• Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowyrarytas)
• Olej nie nadaje się do smażenia
• Doskonały dodatek do sosów i marynat
Olej arganowy stosowany jaku suplemet diety, pomaga przy takich dolegliwościach:
•obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
•zapobiega miażdżycy i zawałom
•poprawia krążenie
•wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem
•działa przeciwzapalnie
•podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco
•chroni tkankę łączną
•pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania
•łagodzi bóle stawów
•chroni komórki przed utleniaczami
•dostarcza komórkom składników odżywczych
•ogranicza ryzyko zachorowania na różne choroby: Parkinson, Alzhaimer, chroby nowotworowe.
Leczniczo MOŻE BYĆ spożywany trzy razy dziennie (po łyżeczce)
DLACZEGO JEST TAKI CENNY?
1. Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoksydujące, dlatego stosowany jako suplement diety zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
2. Składa się w 80% z jedno i wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego,posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
3. Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom.
4. Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działają naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.